Valkyrien.


...vuggende, vuggende over Kattegatt
Sted: Korsør, Danmark
Dato: 7.juni 2006

Dag 21 Strømstad til Kungshamn - 40 nm

Blikk stille, null vind. Eg drog fra havn for motor. Sola skein og ikke en krusning på havet. Flotte naturopplevelser med sel, niser og mye fugl. Seiling blir det sikkert senere, motoren får prøve seg litt. Svarte skyer kom truende, alt kan ikke vare evig. Gikk gjennom flotte tettsteder, med regn som følgesvenn. Føler meg vekke fra mas og jag nå, deilig atmosfære. Sola titten frem igjen da jeg fortøyde i Kungshamn, da spratt også ankerdrammen opp av rommet sitt. Det var bare å ta imot av alle goder og føle roen senke seg.

Dag 22 Kungshamn

Eg valgte å ta en dag i havn, det var meldt regn, torden og mye vind rett imot. Uheldigvis så stemte meldingene. Det gjør de som regel når det meldes møkkavær. Regnet hølja ned og det ulte i riggen. Men sola er en trofast venn, den klarte å karre seg frem i løpet av ettermiddagen. Ja eg hadde over 20 grader inne i båten, stas! Har sett film, lytta på musikk og rydda i stuerom i dag. Men gitaren har eg muligens ikke plass til lenger, den får bli en landkrabbe snart.

Dag 23 Kungshamn til Skarhamn - 28 nm

I dag starta dagen med vind i 10 m/s rett imot, ikke mitt akkurat mitt valg. Men man må ta det man får. Valgte en rute imellom holmer og skjær. Første dag på turen der eg seilet i områder hvor eg ikke har seilet før. Dårlig sikt til tider pga mye regn. Men eg kosa meg med filosofering over alt i livet og flira av og til godt for meg selv. Allerede blitt en rar einstøing på seiltur :) Innimellom stoppa eg motoren å seila litt i skjærgården. God bør i vind på 12-14 m/s. Vinden lå på 17 m/s da eg fortøyde, heldigvis flytebrygge med lite båt på. Ut på kvelden lå vinde oppe i 25 m/s, da var eg glad eg lå trygt fortøyd. Båten vugga godt, alt måtte stemples som for en seilas. Skarhamn er et flott lite tettsted.

Dag 24 Skarhamn til Bjørkø - 18 nm

Heldigvis noe mindre vind i dag, lå på 10-12 m/s. Men eg skulle gå mye innenskjærs så eg starta turen sørover. Passerte Marstrand i flott sol og lite vind, men så kom uværet. Det ble til mye regn og vind på 16-17 m/s. Sjøen ble raskt noe krappere, bølgene raste godt over båten. Eg holdt til tider fart mellom 0-2 knop. Men det stod kun på i 1 ½ time. Igjen noe vann inne i båten, sånn er båtlivet. Alt har sin skjarm :) Godt med litt sol da eg kom til havn.

Dag 25 Bjørkø til Gøteborg - 12 nm

Gleder meg til etappen mot Gøteborg. Mer stabilt vær med vestlig vind og mye sol. Flott merket skibsled med mye båttrafikk inn til havn. Båten holdt 5-6 knop på lens. Forbudt og seile i kanelen inn til Gøteborg, men med lite båt og fin vind så tok eg sjansen. Utrolig mye båt i gjestehavna, eg lirka meg innerst på ei brygge. Nå venter storbyen på meg. Mamma møtte meg her, og skal vise meg rundt i staden.

Dag 26 Gøteborg

Nok en fin dag med mye sol. Men det er ingen sommervarme vi kan rope høyt hurra for. Kun 13 grader varmt (kaldt). Har sett store deler av byen både i bil og til fots. Rent og fint i gatene, utrolig mye grøntområder. Flotte hus og bygninger. Her er mye man kan ta seg til. Spiste god mat på en Mongolsk resturant. Buffet med spis så mye man vil, kan si at eg blei alt for mett. Best å spise godt når man kan :)

Dag 27 Gøteborg

Med en fin kjøretur opp på en liten ”fjelltopp” nord av byen, fikk man en herlig utsikt over hele Gøteborg. Så gikk turen videre til den Norske Sjømannskirka i Gøteborg. Gøy og ta en kopp kaffe og rykende ferske vafler med syltetøy! Og i dag stod Liseberg på programmet. En fin fornøyelsespark for både store og små. Utrolig gøy og oppleve litt fart og spenning i hurtige berg og dal baner og karuseller. Mye folk og flotte parkområder. Skikkelig byferie for tiden, lite som minner om seiling. Godt og få litt forandring.

Dag 28 Gøteborg

Enda en dag i denne fine byen. Litt roligere i dag. Ikke så mye på programmet. Gjør klar båten for videre ferd sørover. Planlegger å kaste loss i morgen tidlig. Har fått montert litt utstyr på skuta, nå blir livet om bord enda tryggere. Har fått fine tips av en annen seiler som er kjent langs kysten. Så det blir seilas over Kattegat mot Anholt, en liten øy som tilhører Danmark. Det blir godt og komme seg ut på havet igjen, kjenne sjøluft mellom vikene!

Dag 29 Gøteborg til Bua - 35 nm

Tok en rask handletur på morgenkvisten. Bensin til jernhesten og føde til meg selv. Litt forkjølet er eg blitt, men det går nok fort over. Ut kanalen mot havet hadde eg medstrøm, herlig fart uten for mye gass på motoren. For første gang på turen satte eg genaker, et ballongseil. Så selv i liten vind, holdt eg fin fart. Sol og varmt store deler av dagen. Enda slakkere i kroppen, håper sjølufta virker bedrende. For det blir det store doser av om dagene.

Dag 30 Bua til Anholt i Danmark - 44 nm

Tung start på dagen, kroppen vil ikke henge med. Slakk i alle hengsler og deler. Men, gleden til og sette seil i en herlig vind var sterk. Eg kledde meg godt og satte seil mot Danmark. Super vind ga meg storartet fart med et snitt på 5,5 knop. Etter ankomst på denne flotte øya, ville eg handle noe mat. Men da eg skulle betale tok de ikke visa fra Norge. Eg hadde kun 17 svenske kroner i taska. Betjeningen syntes synd på meg, så eg fikk et brød, et postkort og to frimerker, gratis. Danskene er herlige :) Spaserte tur, og det var grusveier i sentrum av ”byen” (postkontor og dagligvare)

Dag 31 Anholt til Grenaa - 28 nm

Dagen startet godt. Havnekapteinen kom for å ta inn sin havneavgift. Eg hadde som nevnt ikke penger og han tok ikke visa. Men, sa han: ”det er minibank i sentrum” Ja, takka meg til. Eg var der i kvelden før, og det var 4km tur/retur. Så han smilte og sa det var greit. Sola varma godt og dønningene duva båten fint opp og ned. Litt uvant og seile med kun 3-7 meter vann under kjølen og det langt ut i havet. Før tampen var satt, i havna i Grenaa, kom en danske i prat med meg. Hyggelig eldre mann. Ble invitert om bord i hans båt på en pils. Senere på kvelden var eg om bord i en belgisk båt. Enda noe pils. Og da eg skulle gå, fikk eg 50 euro. De syntes sikkert synd på en fattig seiler ifra Norge. Eg har det supert på tur.

Dag 32 Grenaa til Tunø - 35 nm

Slit og stå opp når det uler i riggen og regnet plasker ned. Men eg gleda meg sånt til neste etappe, så eg spratt opp av køya. Heldigvis så stoppa regnet. Til frokost leste eg i Tommy og Tigeren, flirer så munnvikene når øyrene. Seila ble heist og ferden sydover fortsatte. Store bølger og dønninger med kuling ifra nord. Hadde titt og ofte 8 knop på loggen, i herlig surf ned bølgedalene :) Vinden løyet, men solen kom frem og laget riktig flott sommer. Tunø er en idyllisk øy. Uten biler, med 115 fastboende. Som et paradis, må oppleves. 12.000 båter og 50.000 turister hvert år. Øyen er kun 7 km i omkrets.

Dag 33 Tunø til Norskov (på Fyn) - 23 nm

I dag hadde eg en utrolig rolig dag. Morgenstunden var herlig med god mat og noe å lese. Fin vind fra god retning brakte meg sørover. Men eg tok en kort etappe. Allerede 15.00 var eg ankret opp. La meg på svai. Det blåste opp på kvelden, styrke 8. Men ankeret hadde festa godt tak. Mye seilebåter i havn, mange på pinsetur. Med ankerlyset tent satte eg meg til rette med en god komediefilm på dataen, mens det ulte i riggen.

Dag 34 Nordskov til Korsør - 32 nm

Ikke fullt så gøy å våkne til regn og mye vind. Heldigvis holdt ankeret båten i samme posisjon som om kvelden. Litt jobb var det og få opp 50 meter med kjetting når det blåste 8-10 m/s. Kort motorgange ut havnen, så super seilvind. Flott skue og gå under Storebelt-broen. Trang havn i Korsør. Sleit litt med å legge til kai. Typisk dansk system med påler i sjøen som man skal klemme seg innimellom. Men det gav underholdning på kvelden, da andre større båter skulle gjøre samme manøver. Noen holdt på i nesten 1 time :) Freddie fra Atlantic vindror kom. Eg har problemer med å få det til og virke.

Dag 35 Korsør

Mye vind i dag også. Så det gav enda mer underholdning da båter skulle gjøre tapre forsøk på og komme seg ut mellom pålene igjen. Eg flirte godt av enkelte, mye rar sjømannskap! Eg hadde en skikkelig hviledag. Leste, slappa av og hørte på musikk. Labbet litt rundt i gatene. Men Freddie ringte, han hadde funnet ut av problemet mitt angående vindroret. Så nå blir eg liggende her noen dager. Må lage en ny brakett for og forhøye feste til vindroret.

Dag 36 Korsør

Mye folk i havna, det er 2.pisedag og også Danmark sin nasjonaldag. Eg utbedra ulike ting i båten og rydda litt. Ellers var dagen mye lik gårsdagen. Herlig liv eg lever. Alt eg foretar meg foregår i et slow-motion tempo, ingen grunn til å haste :) Har lært mye om meg selv, siden eg går rundt om dagene og prater med meg selv. Dusja i dag, i varmt vann!! Varmet opp vann i sola i en dusjpose. Vet ikke hvor lenge eg blir her, en dag til, kanskje en uke. Tiden viser hva som skjer.

Dag 37 Korsør

Sola strålte fra skyfri himmel, varmt og godt. Tok bussen 15 km til Skælskør. Der feriert vi mye da vi var små. Fikk kjøpt noen nye deler til storseilet som var røket. Spaserte til der hvor vi leide sommerhus, Kobæk strand. Rart og komme dit igjen. Mye tanker tilbake da vi bada og kosa oss her. På den stranden lærte eg meg og svømme. Gjorde storinnkjøp på kvelden, av boksemat. Greit og ha liggende på lager.

Dag 38 Korsør

Intet mer å si enn: For en herlig dag!! Full sommer, varmt og godt. Eg har hatt en lay-back dag. Sove litt i solen, lest i dag og. Var på en liten strand for meg selv. Der sjonglerte eg og slappa av. Men nå kjenner eg at det skal bli godt og komme seg videre. Håper delen til vindroret kommer i morgen. Da drar eg videre på fredag, regner med 3 etapper til eg er i Kiel. Kosten er noe enkel, men variert. Havregryn til frokost og kjøttdeig i potetmos til middag. Så det er sjelden eg har det samme to ganger til dagen :) Solen har gjort om den hvite vinterfargede huden om til ca. offwhite.

Bilder fra strekningen kan du se her.

Tilbake