Valkyrien.


De karibiske øyer del 2
Sted: Chaguaramas, Trinidad & Tobago
Dato: 23.januar 2007

Dag 254 - 255 Tobago Cays - 3 nm
7. - 8.januar

Det er ikke ofte eg kommer på å gi kjølsvinet mat og drikke, men en lekk vanntank har i det siste vært barmhjertig og sjenerøs. Den har skjenket kjølsvinet med mengder av friskt drikkevann, til min store fortvilelse. Kjølsvinet lesker i seg lite av godene den får, men teppet suger i seg sin del. Eg har måttet lense ut mesteparten som er til overs med svamp. Seilasen inn i Tobago Cays var fabelaktig spennende. Dette er en flott atoll med øyer som er omringet av koraller og sandstrender. Vi ble møtt av krystallklart vann med god sikt ned til 12 meters dyp og en horde av andre seilere, og mange av de norske.

Rundt den ene øya svømte ufarlige haier i det varme sjøvannet. På en annen øy bor det store iguaner som koser seg mellom busker og kratt, og på en tredje øy er en filmsnutt fra Pirates of the Caribien spilt inn. Med andre ord, dette er som et fullkomment paradis. Vi brukte mer tid i og under vann enn i båten og på land. Snorkling blant korallene var som å svømme i det mest fargerike akvarium. Fisker i alle tenkelige farger og fasonger kom nysgjerrige bort til oss for å hilse på. Skilpadder på rundt en meter i lengde beitet sjøgress rett under kjølen av båten. De var litt mer vare, men lot seg klappe på hvis man var litt sniken. Her ute i disse fortryllende omgivelsene føler man seg absolutt i ett med naturen.

Siste kvelden ble annerledes og utrolig morsom. Vi ankret opp side om side med Menja og Vesla, som er to andre norske seilbåter. Alle båtene ble brukt som festlokale, men kun i en båt av gangen. Dette resulterte i en noe overfylt cockpit ombord hos oss. Ni energifylte seilere og mengder av sjøvann omgjorde vår båt til det perfekte fotbad. Oppvasksåpe gjorde så hele seansen hysterisk morsomt om til et latterfullt skumparty :).

Dag 256 - 258 Union - 4 nm
9. - 11.januar

Nok en gang lå vi i en bukt sammen med flere andre norske båter. Norge er godt representert med langturseilere. Dagene her ble i grunnen veldig late, med mye sløving. Men stopp en halv, det er jo derfor vi er på tur! Det er koselig å gjøre nye bekjentskap med andre mennesker. Vi ble invitert på bursdagsselskap hos en nordmann. Der fortærte vi herlig sjokoladekake og sprudlende drikke.

Midt i byens gater ligger et stort torg med fargerike salgsboder. Her får man kjøpt alle mulige slag av friske frukter og sunne grønsaker. Et lite lokalbakeri solgte til og med hveteboller og grovbrød, noe som min fristede munn og motagende mage ikke er bortskjemt med. Midt ute i bukta ligger en liten holme kalt Happy Island. Grunnmuren til byggverket er bygget opp av konkylieskjell. Der ute servers rompunsj og øl, og alle besøkende bes om å sette seg sosialt samlet for å slå av en trivelig prat. Dette er et fredfullt sted å nyte livets rolige tilværelse på, mens man kan iaktta en lunefull og fargerik solnedgang. Den 11.januar fikk eg den store æren av å gratulere min bestemor med hennes 95 års dag. Tenk om eg skulle få oppleve livets gleder i så lang tid som henne.

Dag 259 - 262 St. Georges, Grenada - 41 nm
12. - 15.januar

Selv om vi tjuvstarta på seilasen ned mot Grenada, ble vi forbiseilt av haugesunderne ombord i Seven etter at få bølgetopper var passert. I den uformelle regattaen seilte vi båtene rett over en undersjøisk vulkan som etter sigende skal være i dyp søvn for tiden. Vår store fordel med å komme på siste plass rett før mørkets frembrudd, var at vi ble invitert ombord på en velsmakende middag hos vinnerbåten. Våre venner i Xanadu fra Bodø kom også til havn. Bakeren (les:meg) disket opp med nystekte shillingsboller tilberett på beste sjømannsbakers vis ombord hos Seven. Bollene ble konsumert mens praten gikk løst ut i kveldens mulm og mørke.

Tidlig en varm og solfylt morgen satte alle mannskapene fra de norske båtene seg inn i en taxi. Den brakte oss rundt på denne frodige øya som er dekket av regnskog fra topp til bunn. Neseborene ble fylt av en frisk grønn lukt av samme følelse som når man besøker et drivhus. Midt inne i den tjukkeste regnskog fikk vi se et lite fossefall. Noen av oss prøvde også en naturlig sklie, utformet av stein i en bekk mot en vannkulp. De fleste bolighusene på øya står på påler for å ikke få vann i kjelleren under regntiden. Vi besøkte en liten lokal sjokoladefabrikk som drives økologisk. All strøm til produksjonen hentes ut fra solenergi. For å spare strøm ble all sjokolade pakket for hånd. Sjokoladen var mørk og smakte nydelig til en nytraktet kaffekopp.

Dag 263 - 270 Chaguramas, Trinidad - 92 nm
16. - 23.januar

Seilasen ned til Trinidad gikk fort av gårde i herlig vind. Vi seilte dette stykket i den mørke nattetiden og med kraftig regnbyger. En stor plattform ble passert før vi kunne skimte land. Vi hadde hørt mange ulike meninger om det å dra til Trinidad før vi ankom, da det sies at det er mye kriminalitet her. Til tross for det så går det meste bra så lenge man tar noen enkle forhåndsregler. Å legge seg inn i en marina skal vare bedre enn å ligge der for anker. Vi fikk en fin plass hos Peaks Marina. Chaguaramas Bay inneholder over 7 marinaer. Samtlige har rom for mange båter både på land og til vanns. Det sies å være rundt 1000 fritidsbåter her til enhver tid.

Det er et eldorado å få utført arbeide på båten sin her, da alt kan ordens og skaffes. Man får utført blant annet tre-, stål-, teknisk-, og propellarbeide, sveising, motorreparasjon, seilreparasjoner og ellers alt annet man kan tenke seg. Alle marinaene er gjerdet inn, sikret med vakter 24 timer i døgnet og noen bjeffende muskuløse hunder vokter områdene om nettene. Alle blir advart mot å gå mellom marinaene om kveldene, spesielt om man går alene. Ellers kan man blir robbet av lokale som ligger på lur inne i buskene.

Biljardspilling og bespisning av hamburger skjedde titt og ofte i en av marinaenes puber. Prisnivået er latterlig billig. En velsmakende burger med ost, grønn salat og en kald pils attåt kostet oss ikke mer enn 37 Trinidad og Tobago dollar. TT-dollaren har den geniale kursen 1 til 1 med den norske kronen, så det var godt å endelig slippe å måtte hoderegne på alle prisene. Vi utførte kun noen enkle oppgaver med båten under vårt opphold her. Fikk laget en ny flaggstang i teak, forsterket litt på genoaen og handlet inn litt småknask.

En lørdag satt vi oss ombord i en lokalbuss inn til Port of Spain som er hovedstaden på øya. Her ble vi møtt av sterkt bevæpnet politi og militære som vandret rundt i gatene. Ingen steder kunne vi se antydning til kriminalitet så vi følte oss trygge hvor enn vi gikk. Det var en rar følelse å være nesten de eneste med hvit hudfarge i gatene. Både Vidar og eg fikk kjøpt hver vår flotte rastafarihatt, så nå har vi endelig fått den ekte karibiske stilen til vår videre idyllidke ferd.

Bilder fra strekningen kan du se her.

Tilbake