.








|
|
Valkyrien er en seilbåt av merket Leisure 22, som er produsert i 1976. Båten måler kun 6,7 meter og er ingen stor seilbåt, men er en meget solid bygget båt fra England. Den har en noe uvanlig innredning, men det er en super løsning som gjør salongen til en trivelig oppholdsplass med god utsikt. Båten er rommelig nok for 1 til maks 2 personer, i hvert fall på lengre distanser. Nå har eg bodd ombord i Valkyrien siden mai 2005, og brukt den som langturbåt siden mai 2006. Erfaringene så langt er at den fungerer helt utmerket for meg.
Båten er veldig trygg og god å seile. Den har 43 % kjølvekt, noe som gjør den stiv selv i mye vind. Vekta på båten er totalt 1 500 kg og 2,39 meter på det bredeste. Cockpiten er dyp og bred, med 2 meter lange benker. Hele båten er godt utrustet med store stuerom som rommer det meste man behøver å ha med seg og enda litt til. Den kan bli noe overlastet i styrbord side fordi de fleste stuerommene befinner seg der. Det er lagt ut en del bilder av båten og på www.sailguide.com finner du informasjon om mange typer seilebåter, også Leisure 22.
Motor
Eg har en 8 hk Tohatsu 2006 modell montert på akterspeilet. Den starter på første draget hver gang den skal brukes, og den har gått feilfritt i utallige timer. Motoren har brakt meg gjennom hele kanalsystemet i Europa og mer til. Eg har en 55 liters bensintank i akterrommet. Motoren blir stuet ombord i cockpiten under lengre seilaser.
Rigg og seil
Masten er original og kanskje den delen av båten som må bli behandlet med mest omhu, siden den begynner å bli noen år. Den gjør båtens totale høyde til 7,93 meter. Seilene fikk eg levert nye fra Doyle-Lyngør seilmakerverksted før avreisen. De er sydd for langtur og er veldig solide. De har gitt båten flotte seilegenskaper. Storseilet reves inn på rullebommen. Genuaen er festet på et Seldèn rulleforstag. Eg bruker også en gennaker under lette vinder. Den er lett å håndtere siden den heises opp i en strømpe. Det er en ekstra genoa om bord som kan settes på rulleforstaget hvis eg vil spre to forseil. Under forhold med mye vind setter eg på min stormfokk som låses rundt rulleforstaget. Skjøter, fall, blokker og annet reserveutstyr ligger klar i tilfelle noe ryker.
Navigasjon
Ombord i båten har eg montert bærbar PC på et feste. Den har innlagt komplett kart over hele verden ned til minste detalj. Den er da koblet til en GPS antenne. Med den så planlegger eg rutevalg og finner distanser. Eg bruker også mye papirkart og pilotbøker, som er kjekkere å følge med i undervegs. Det er også av sikkerhetshensyn, siden man aldri vet når elektronikken gir seg. Det er ombord et ekkolodd med fargeskjerm og GPS som brukes på alle seilaser. Da får eg opp snittfart og utseilt distanse. Eg har i tillegg en bærbar Garmin GPS for ekstra sikkerhet. Vidar har også med en bærbar Garmin GPSmap 60CSx som er vanntett og super til å ha med seg overalt. Det er montert et ekkolodd som ser forover, til bruk på grunt vann. I tilfelle alle GPSene vil gi seg så har eg også sekstant ombord, men lærdommen om bruken er noe tynn. Et Silva kompass er montert på skottet. Alt av utstyr for bruk av navigering med kart hører selvsagt med på listen.
Kommunikasjon
En ny Silva S15 VHF er montert, som har stort lettlest display. Den er koblet opp mot en Navtex antenne som gir vær- og sikkerhetsmeldinger. Vidar har med seg en Motorola 9505 A Iridium satellittelefon. Med den kan vi nås over hele verden, både med samtaler, sms og e-post. Den kan også laste ned gode værrapporter til dataen. Eg har en Sangean ATS 909 verdensradio som mottar FM, LW, MW og SW. Den gir fine stunder med musikk, og kan kobles til dataen og leverer værrapporter. Eg har en håndholdt ICOM IC-M5 VHF liggende i grab-bagen.
Selvstyring
På båten har eg montert et vindror av typen Atlantic First Mate. Det bruker ikke strøm og holder stø kurs selv i mye vind. Vekten på dette vindroret er kun 17 kg. En unik innretning, som kan betraktes som et ekstra mannskap. Det krevde noe trening og innstillinger før det fungerte godt. Autopiloten ”Aurora”, en Autohelm 2000 ligger stuet bort i et trangt rom og kommer neppe til å se dagens lys på en stund.
Strøm
Eg hadde en vindgenerator montert på båten fra starten av, men vindroret ble hevet og kom da i berøring med vindgeneratoren. Vindgeneratoren er derfor erstattet med et nytt solcellepanel. Båten har da to solcellepaneler som gir godt med strøm. Det ene panelet er av merket Solar M-56W. Det er montert flatt på skyveluka ned til salongen. Det andre er et Sun Power SPR 90W panel. Dette panelet kan roteres etter solen, eller legges flatt. På en god solskinnsdag kan de lade inn totalt 45 A. Ladespenningen ligger opp mot 13,7 V. Et strømaggregat er også kommet ombord i løpet av turen. Et Honda EU 1000i. Det bruker lite drivstoff og er støysvakt. De gangene eg ligger til kai og mottar landstrøm setter eg på en lader som gir 25 Ah. Til alt utstyr som krever 220 V har eg en inverter fra 12 V til 220 V. Den trekker minimalt med strøm og kan gi ut 150 W.
Sikkerhet
En Plastimo Coastal-6 redningsflåte i bag ligger godt surret og lett tilgjengelig på dekk. Overlevningsdrakter er også med. Når eg seiler alene bruker eg alltid sikkerhetsline ute i cockpiten. Når vi er to ombord så bruker vi linen når det er dårlig vær, etter mørkets frembrudd eller når den andre personen sover. Om båten må forlates i en nødssituasjon ligger det en grab-bag lett tilgjengelig. Denne sekken inneholder vann, mat, pass, VHF og annet nødvendig utstyr. Nødbluss, livbøye, brannslukingsutstyr, redningsvest etc. er også utstyr som alltid ligger klart i umiddelbar nærhet. Vidar hadde med seg en snerten nødpeilesender av typen ACR PLB-200. Den tar liten plass, har en batterikapasitet på 24 timer og innebygd GPS som sender ut posisjonen hvor den befinner seg.
Oppankring
To Fortress ankere er med i båten. Det ene er av typen FX-7 og veier kun 1,8 kg og det andre er et FX-16 som veier 4,5 kg. Dette er svært gode ankere. Det minste bruker eg for korte opphold med godt tilsyn. Eg har ligget på svai med det i vind over 10 m/s i over et døgn, uten at båten dregget en meter. Ved oppankring for lengre tid og på områder med mulighet for sterkere vind og eventuelt strøm bruker eg det største ankeret. Det har eg kun testet i 17 m/s uten problem. Så lenge eg har mulighet og plass så ankrer eg alltid med 50 meter kjetting. Eg har tau i reserve og til forlengelse hvis behov. Godt fortøyningstau og store fendere har gjort mange gode jobber. Hvis det blir dårlig vær på havet, kan eg sette ut mitt drivanker.
Mat
Som regel handler eg inn mye mat når muligheten byr seg. Basis varer som ost, skinke, syltetøy og brød finner man de fleste steder. Havregryn er supert til å lage grøt av og holder seg lenge. Middagene er ikke særlig kulinariske, men billige og næringsrike. Eg er god venn med all mulig boksmat som suppleres med løk og andre grønnsaker. Pasta og ris brukes til alt. Egg holder seg lenge hvis man lagrer dem mørkt og snur kartongen i ny og ne. Eg handler fersk mat når muligheten byr seg. Kjøper man frisk frukt fra markedene holder de seg veldig lenge. Mange pakker med kjeks og esker med rosiner er fortært, det er god knaskemat og holder meg våken på nattseilasene. For å være sikker på at eg får i meg alle de næringsstoffene som kroppen behøver, tar eg en del vitamin- og mineraltabletter. Kosttilskudd shaker er ypperlige som næring når eg seiler og trenger meg et godt og hurtig måltid. Da blander eg bare pulver med vann og rister det sammen. Kroppen tar opp næringsstoffene veldig hurtig og man føler seg god og mett. Dette har hjulpet meg mange ganger når kroppen har vært sulten, været er dårlig og man trenger enkel rask mat. For å sikre nok drikkevann ombord under de lange seilasene, har eg anskaffet en watermaker. Modellen er Survivor-35, levert av Katadyn. Den oppereres manuelt og suger inn sjøvann og gir ut friskt drikkevann. På en time gir den ut ca. 5,5 liter.
Diverse
En kjøleboks på 24 liter finnes om bord. Den trekker 15 A i døgnet og går kontinuerlig. Den inneholder som regel kalde drikkevarer og insulin til Vidar. I pantryet er der fotpumpe på ferskvannet som har vannkapasitet på 100 liter. En håndpumpe gir ubegrensede mengder med sjøvann. I byssa har eg en Origo 3000 brennvæskekoker som er montert på slingreoppheng og har 2 bluss som hver gir 2000 W på maks. Den bruker rødsprit/metanol som brennstoff og på 2000 W bruker den 1,5 liter rødsprit på ca 4 timer. Alle lanterner er av den nye generasjonens LED lys, levert av Lopolight. De trekker minimalt med strøm og gir et godt klart lys. Vidar har med seg et flott Sony DCR-SR100 digitalt videokamera med harddisk lagring, som kan brukes under vann. Det kan forevige flotte minner etter som turen tar til.
En digital vindmåler fra Silva viser vindretning og styrke, noe som kommer godt med. Pumpetoalettet er av nyere årstall, med en liten septiktank. En god kikkert som er vanntett med innbygget kompass gir godt langsyn. Alt av reservedeler til alle mulige uhell og reparasjoner har sin plass i båten. Dykkermaske og snorkel er fint til undersøkelse av skrog og supert til snorkling. En oppblåsbar kajakk/kano med plass til to personer brukes til å komme seg i land når eg ligger på svai.
Til slutt kan det nevnes bimini, gjesteflagg, fiskeutsyr, lommelykt, radarreflektor, kopper og kar, klatre sele til masta, vinsjfett, barometer, båtshake, tau, bøtter, fotoapparat, softplugs, vanntette bager, presenning, strikkharpun, osv. osv.
 Orginalbrosjyren for Leisure 22
|